62 miljoen voor Groningse grasraffinagefabriek

Voormalig melkveehouder Jan Cees Vogelaar hoopt dat hij volgende week aan de slag kan met de realisatie van een nieuwe grasraffinagefabriek bij de Avebe-fabriek  in Ter Apelkanaal. De boer wacht nog op een milieuvergunning en een bouwvergunning van de gemeente Vlagtwedde. Uiteindelijk moet in april worden begonnen met de bouw van de 62 miljoen euro dure fabriek HarvestaGG.

In de nieuwe fabriek kan gras worden ontleed in vloeibaar aardgas, varkens- en kippenvoer en plantaardige mestpallets. Het vloeibare aardgas moet overigens nog wel worden omgezet in vloeibaar aardgas en dat is de reden waarom Gasunie 15 miljoen euro bijdraagt. AB Texel gaat 300 vrachtwagens laten rijden op dat gas.

Ondernemer Vogelaar heeft een speciaal grasras laten ontwikkelen dat een hoge opbrengst heeft. Hij wil akkerbouwers verleiden door een betere prijs te bieden per hectare dan graan. Extra voordeel is dat het gras ervoor zorgt dat het organische stofgehalte van de bodem wordt verhoogd. De grond wordt vruchtbaarder en kan later weer worden gebruikt voor de teelt van aardappelen.

Vogelaar investeerde zelf 3,5 miljoen euro in de fabriek. Hij denkt met HarvestaGG in te spelen op nieuwe trends in de landbouw.

Bron: Leeuwarder Courant