Aardappelhandelshuis HZPC is op zoek naar nieuwe innovator

Aardappelshandelshuis HZPC uit Joure heeft in de eerste week van november weer z’n jaarlijkse rassenshow. Het handelshuis is ook nu weer op zoek naar een innovator: een nieuw aardappelras dat wereldwijd wordt omarmd.

Op drie verdiepingen liggen bakken met aardappelrassen. De branche verzamelt zich massaal in het hoofdkantoor. Elk ras heeft zo z’n eigen afzetmarkt. Zo zijn er speciale aardappelen voor bijvoorbeeld de chips- en patatindustrie. Het was dan ook de speciale fritesaardappel van HZPC die in 2000 werd gelanceerd en snel uitgroeide tot het beste ras. De aardappels waren lang en stomp en zo konden er veel patatjes uit gehaald worden.

De rassenshow is uitgegroeid tot een commercieel en internationaal evenement. HZPC is ook niet het enige handelshuis met zo’n show. Vertegenwoordigers reizen door het hele land om de pootaardappelbedrijven te bezoeken.

HZPC heeft samen met Agrico in Emmeloord zo’n 80 procent van de Nederlandse markt in handen. Ze verwelkomden woensdag en donderdag zo’n 700 gasten.

Bron: Leeuwarder Courant