Afvalwater van snoepfabriek wordt gebruikt om bioplastic te maken

Het produceren van bioplastic uit afvalwater van industrieën. Het lijkt een enorme ver-van-het-bed-show, maar over een aantal jaar moeten het zeker mogelijk zijn. Proeven met afvalwater van de snoepfabriek van Cloetta in Sneek zijn hoopvol.

Er zijn plannen voor een proeffabriek bij Heerenveen waar ze van het afvalwater van de snoepfabriek ongeveer 100 ton bioplastic kunnen maken. Uiteindelijk moet dat leiden tot een rendabele en commerciële fabriek waar het vijfvoudige kan worden gemaakt. Daarvoor is dan ook ander afvalwater nodig.

Het zijn de suikers die kunnen worden gebruikt om de bioplastic te maken. Zo zit er in 1000 liter afvalwater van Cloetta nog 40 kilo aan bruikbare suikers. Die suikers zijn een goede voedingsbron voor bacteriën die op hun beurt vetzuren maken. Die vetzuren zijn grondstof voor het bioplastic.

De techniek is nog relatief nieuw en wereldwijd zijn er maar weinig spelers die zich er mee bezig houden. Afzetmarkten en leveranciers van grondstoffen moeten daarom ook nog gevonden worden.

Cloetta is blij dat het afvalwater, dat tot nu toe in het riool verdween, op andere manieren wordt benut.

Bron: Leeuwarder Courant