Bijzonder goed jaar voor Avebe

Aardappelzetmeelconcern Avebe uit Veendam heeft een goed boekjaar 2014-2015 achter de rug. De leden van de coöperatie kregen de recordprestatieprijs van 78,41 euro per ton voor hun aardappelen. Dat is 4,4 procent meer dan vorig jaar.

Ook het financiële resultaat van Avebe steeg. Waar dit vorig jaar nog 8,3 miljoen euro bedroeg, liep dat dit jaar op tot 11,8 miljoen euro. En dat terwijl de omzet met 20 miljoen euro daalde naar 560 miljoen.

Dat de resultaten toch dermate positief zijn, heeft volgens de directie onder andere te maken met de goede oogst. Daardoor kon Avebe de capaciteit van zijn fabrieken in Foxhol, Gasselternijveen en Ter Apelkanaal beter benutten. Daarnaast hielp ook de gunstige koers van de euro ten opzichte van de dollar het concern een handje.

De belangrijkste reden voor het succes is echter de nieuwe strategie die het concern heeft ingezet. Daarbij ligt de focus op aardappelzetmeelproducten met een hoge toegevoegde waarde. Zo is het aandeel aardappelzetmeel dat Avebe aan de voedingsmiddelenindustrie levert de afgelopen jaren gestegen met liefst 60 procent. In de voedingsmiddelenindustrie rendeert aardappelzetmeel het beste. Het heeft een positieve invloed op het uiterlijk, de structuur en de vloeibaarheid van veel voedingsmiddelen, zonder dat de smaak wordt aangetast

Voor de komende jaren verwacht de directie een verder groei voor de aardappelzetmeelcoöperatie. Vooral van het innovatieve bedrijfsonderdeel Solanic wordt veel verwacht. Hier worden eiwitten voor menselijke consumptie uit aardappelvruchtwater gewonnen. Deze zijn erg populair als vervanger van dierlijke eiwitten.

Ook zorgt de centralisering van de productie van Protastat, een eiwit voor de diervoederindustrie, voor minder kosten. Door de productie hiervan in zijn geheel plaats te laten vinden in Gasselternijveen wordt veel bespaard op indroog- en transportkosten. Deze nieuwe productielijn zorgt daarnaast voor een jaarlijkse besparing van enkele miljoenen op de aardgasrekening van Avebe.

Bron: Dagblad van het Noorden