Clustercommissaris chemische industrie Eemsdelta roept op tot vergroening

‘De chemische industrie hier in Noord-Groningen is nog steeds uiterst belangrijk. Niet alleen voor de Eemsdelta, maar voor heel Nederland’, dat zegt oud-AkzoNobel-directeur René Scheffers in een interview op de website Eemsdelta.nl. ‘Maar liefst 15 procent van de complete Nederlandse chemieproductie komt uit dit gebied. Er werken hier zesduizend mensen. Die industrie staat nu onder druk door de hoge energielasten en de concurrentie met andere landen. Vanwege die werkgelegenheid is er alle aanleiding om de chemische industrie hier te behouden, te versterken en op lange termijn te vernieuwen.’

Scheffers is onlangs teruggekeerd in Noord-Groningen om als ‘Clustercommissaris’ uitvoering te geven aan de aanbevelingen uit het rapport van de ‘Commissie Willems’. Deze commissie – genoemd naar oud-president-directeur van Shell Nederland Rein Willems – bracht eerder dit jaar een rapport uit over de toekomst van de chemische industrie in de Eemsdelta.

‘Als de chemische industrie in de Eemsdelta wil overleven, dan is er maar één kans: dan zal men moeten kiezen voor vernieuwing en vergroening’, zo luidt kort samengevat het advies van de Commissie.

‘Het bruist van de activiteiten om de chemische industrie in de Eemsdelta te vergroenen en te vernieuwen. Gelukkig maar, want de chemische industrie heeft het zwaar in Noord-Groningen, vooral vanwege de hoge energieprijzen en de concurrentie op de wereldmarkt’, aldus Scheffers. ‘Innovatie en vergroening is daarom noodzaak, dat is voor iedereen duidelijk.’

Als voorbeeld van een innovatieve en duurzame ontwikkeling die van grote betekenis kan zijn voor de chemische sector in het gebied, noemt Scheffers het gebruik van suikerbieten als biomassa. Het gewas is hiervoor uitermate geschikt en wordt volop verbouwd in de omgeving.

Bron: www.eemsdelta.nl