Dairy Campus zorgt voor nodige innovatie in melkveebranche

De Dairy Campus bij Leeuwarden ontwikkelt zich steeds meer tot het paradepaardje van de Nederlandse melkveehouderij. Eind dit jaar zullen drie hypermoderne proefstallen worden opgeleverd, maar ook nu al wordt op de proefboerderij volop onderzoek gedaan naar zaken als melkopbrengst, ammoniakuitstoot en mestraffinage. De campus, die ook gewoon als melkveebedrijf fungeert, is eigendom van de Wageningen University.

Momenteel staan op de Dairy Campus 180 koeien te vinden. Als de nieuwbouw eenmaal is afgerond zullen er in totaal 550 koeien te vinden zijn. De koeien zijn allemaal uitgerust met enkel- en halsbanden die het gedrag van de dieren registreren. Daarnaast is in een deel van de bestaande stal het plafond verlaagd en voorzien van sensoren die de ammoniakuitstoot meten en vliegt wekelijks een drone over de boerderij om veranderingen in het grasland waar te nemen. Voor deze projecten wordt samengewerkt met verschillende onderwijs- en kennisinstellingen, maar ook met mkb-bedrijven en grote multinationals.

De huidige crisis op de zuivelmarkt onderstreept volgens Kees de Koning, manager van de Dairy Campus, de noodzaak van innovatie in de melkveebranche. ‘Door de wetgeving en beschikbare ruimte is het lastig om in Nederland verder uit te breiden’, zo zegt hij in het Financieele Dagblad. ‘De sector heeft behoefte aan innovatie op het gebied van dierhouderij, weidegang, diergezondheid, sensortechnologie en mestverwerking.’

Bron Financieele Dagblad