‘Enorme kansen in de sierteelt’

In de sierteelt liggen enorme kansen. Dat zegt Leon Mur, directeur van het Kenniscentrum Plantenstoffen. Daar ontwikkelen ze commerciële toepassingen van plantstoffen vanuit een tuinbouwperspectief. Ze hebben er ontzettend veel extracten die bedrijven kunnen gebruiken bij de ontwikkeling van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen, geneesmiddelen of smaakstoffen.

De tuinbouw moet een flinke verduurzaming gaan doormaken. Er zijn veel reststromen die nu nog verloren gaan, maar prima kunnen worden gebruikt voor valorisatie en het creëren van extra verdienmodellen.

Planten zitten vol inhoudstoffen: soms wel 30.000 verschillende per plant. Het was echter nog niet duidelijk welke van die stoffen precies in een plant zitten. Het Kenniscentrum koos 2240 waardevolle extracten uit en maakte daarvan een bibliotheek. Boeren kunnen op vier onderdelen kijken wat ze mogelijk met die extracten kunnen doen. Sommige van die stoffen kunnen een belangrijke rol spelen in middelen tegen veroudering, geneesmiddelen of gewasbeschermingsmiddelen. Het centrum weet vervolgens in welk plantje dat extract zit, wie het teelt en zorgt ervoor dat beide partijen gaan samenwerken.

Voor de extractenbibliotheek is veel interesse vanuit de hele wereld. Partijen als L’Oréal en Johnson & Johnson zien er wel brood in. Zij zijn vooral blij dat meteen ook bekend is hoe ze in bezit kunnen komen van het extract.

Voor telers zorgt de bibliotheek ervoor dat ze beter weten waarop ze hun focus kunnen leggen en welke planten zorgen voor een nieuwe markt. En dan blijkt dat er vooral kansen liggen in de sierteelt. Zo zijn er twintig sierteeltgewassen aangewezen als potentieel gewasbeschermingsmiddel. Ze remmen bijvoorbeeld ziektes.

Het Kenniscentrum is op 14 december op Landgoed Keukenhof officieel gelanceerd.

Bron: Nieuwe Oogst