European Milk Board luidt noodklok om lage melkprijzen

Melkveeboeren lijden onder de lage melkprijzen. Met de huidige prijzen die ze voor hun melk krijgen, kunnen veel van hen de kosten voor de bedrijfsvoering niet eens meer dekken. Het wordt daarom tijd dat de overheid ingrijpt, zo zegt de belangenvereniging voor Europese melkveehouders, de European Milk Board (EMB).

Volgens de EMB moet de doorsnee melkveehouder 35 cent per kilo melk krijgen om winstgevend te kunnen opereren. Bij veel Europese zuivelcoöperaties zijn de prijzen inmiddels gezakt tot onder de 30 cent. Zo verlaagde FrieslandCampina, het grootste zuivelconcern van Nederland, de melkprijs onlangs naar 28,5 cent per kilo.

De European Milk Board verwacht grote problemen als melkveehouders straks de rekening krijgen van de superheffing op in het verleden teveel geproduceerde melk. Ook omdat in Nederland geen regeling is getroffen die het mogelijk maakt om deze heffing in termijnen te betalen.

Daarnaast is de belangenorganisatie niet blij met de door staatssecretaris Dijksma in het leven geroepen fosfaatquotum. Volgens de EMB kunnen boeren die al kosten hebben gemaakt voor het uitbreiden van hun bedrijf toch niet meer vee gaan houden. Er wordt daarom onderzocht of dit quotum juridisch kan worden aangevochten.

Bron: Omrop Fryslân