Fries grondbedrijf koopt Roemeens areaal in

Het Friese grondbedrijf Frisian Investors koopt met hulp van investeerders grote oppervlakken landbouwgrond in Roemenië op. Sinds de oprichting in 2008 investeerde Frisian Investors al 3,8 miljoen euro in 1600 hectare Roemeense grond. Momenteel is men op zoek naar investeerders die samen 2,5 miljoen euro kunnen opbrengen om nog eens 600 hectare in het Oost-Europese land aan te kopen.

Frisian Investors is gevormd rond een groep van zeven Friese ondernemers, bestaande uit drie akkerbouwers, twee melkveehouders, een voormalig dierenarts en een financieel adviseur. Zij spelen handig in op de snel stijgende grondprijzen in Roemenië. Voor de 1600 hectare grond die eerder werd aangekocht moest gemiddeld 2400 euro betaald worden. Inmiddels kost een hectare goede Roemeense landbouwgrond al zo’n 4000 euro. Het Friese grondbedrijf verwacht dat die prijs de komende jaren nog verder stijgt, tot zo’n 8000 euro in 2022.

Binnenkort opent Frisian Investors de inschrijving voor investeerders voor een nieuwe grondaankoop van 600 hectare grond. Daar is 2,5 miljoen voor nodig. Investeerders kunnen meedoen voor een bedrag vanaf 50.000 euro.

Bron: Leeuwarder Courant