Friezen hebben plannen voor groot melkveebedrijf in Rusland

Twee Friese melkveehouders, Sjoerd Galema uit Hartwerd en Gerben de Boer uit Tirns, zijn betrokken bij de plannen voor de bouw van een groot melkveebedrijf in het Russische Nizjni Novgorod. In de plannen is ruimte voor liefst 1500 stuks melkvee, met een mogelijke uitbreiding naar 2400 koeien. De twee Friezen werken hiervoor samen met een Russische voedselgroothandel.
Rusland ontvangt ervaren buitenlandse landbouwers met open armen. Het land hoopt zo minder afhankelijk te worden van de import. De overheid draagt dan ook 25 procent bij in de kosten voor de bouw van het bedrijf in Nizjni Novgorod. Het land waarop het bedrijf moet komen is al aangekocht door de Russische voedselgroothandel.

Als alles volgens plan verloopt, zullen de koeien gemolken worden door melkrobots van Lely uit Maassluis. Dat bedrijf zal het melkveebedrijf als trainingscentrum voor zijn activiteiten gaan gebruiken. Daarnaast zal de melk op de locatie zelf worden verwerkt tot verschillende zuivelproducten.

Galema en De Boer waren eerder ook al betrokken bij het opzetten van een melkveebedrijf in het eveneens Russische Kolomna.

Bron: Leeuwarder Courant