Frisian Egg wil eierschalen beter gaan benutten

Eiverwerkingsbedrijf Frisian Egg in Drachten onderzoekt hoe de 45.000 kilo eierschalen die nu wekelijks als afval de deur uitgaat, kan worden aangewend als waardevol bijproduct. Nu worden de schalen nog afgevoerd en verwerkt in diervoeder. Dat kost Frisian Egg geld in plaats van dat het iets oplevert.

Met financiële steun vanuit de subsidieregeling voor innovatie Fryslân Fernijt onderzoekt het Drachtster bedrijf, dat ook vestigingen heeft in Egypte en China, of de eierschalen toepasbaar zijn voor andere, winstgevende doeleinden. Zo wordt gekeken of het velletje en de schaal van elkaar gescheiden kunnen worden. De velletjes zouden vervolgens, vanwege hun hoge collageengehalte, verkocht kunnen worden aan de farmaceutische industrie. De schalen zelf kunnen worden ingezet als een belangrijke bron van kalk, dat ingezet kan worden als bodemverbeteraar, maar ook geschikt is als strooisel in koeienstallen omdat de kalk de bacteriegroei remt en zo de kans op uierontsteking verkleint.

De Wageningen University gaat voor Frisian Egg onderzoek doen naar de exacte eigenschappen van de eierschalen. Daarnaast wordt samengewerkt met Laboratorium Medisan uit Heerenveen. Medisan ontwikkelt en produceert gezondheidsproducten en medische hulpmiddelen op basis van biologisch actieve ingrediënten voor de binnen- en buitenlandse markt. De onderneming beschikt daarvoor over een innovatiecentrum met verschillende academische disciplines voor wetenschappelijke ondersteuning, gecertificeerde kwaliteitssystemen en een gevalideerde farmaceutische infrastructuur voor productie.

Frisian Egg en Laboratorium Medisan zijn met elkaar in contact gekomen dankzij GreenLincs,  het platform voor initiatieven, innovatie en krachtenbundeling van de Noord-Nederlandse AgriFood-sector en Biobased Economy.

Bron: Leeuwarder Courant