Gronings symposium over heidewol als biobased bouwmateriaal

Zaterdag wordt in Groningen het symposium ‘Bouwen met Heidewol’ gehouden. De wol van het heideschaap is uitermate geschikt als grondstof voor de bouw, bijvoorbeeld  als (geluids)isolatiemateriaal. Om bestaande en nieuwe toepassingen met elkaar te bespreken komen ontwerpers, bouwers en architecten zaterdag samen in de Bovenkamer van Groningen.

Dit ‘waardeketengesprek’ in de voormalige Groningse watertoren staat onder leiding van hoogleraar Han Brezet van de Delfste faculteit voor Industrieel Ontwerp. Het gesprek moet leiden tot nieuwe toepassingen en tot een herwaardering van wol als grondstof.

Initiatiefnemers van het symposium zijn het Groningse House of Design en de Herders van Balloo. De Drentse heideschapen leveren een ruiger soort wol dan de schapen die men normaal gesproken in het weiland ziet. Het heeft een sterke geluids- en vochtabsorberende werking. Daarnaast is het erg veerkrachtig en heeft het een uniek uiterlijk dat veel ontwerpers aanspreekt.

Rond het symposium wordt een tentoonstelling over heidewol gehouden. Daar worden onder andere ontwerpen en toepassingen getoond die gebruikt worden door beroemde architecten als Jo Coenen en Rem Koolhaas.

Bron: Dagblad van het Noorden