Groningse akkerbouwer wint Agrafiek Award

Akkerbouwer en vleeskuikenhouder Pieter van der Burg uit het Groningse Oostwold heeft donderdag tijdens de landbouwbeurs AgroTechniek Holland de Agrafiek Award in de wacht gesleept. Het was voor het eerst dat de prijzen voor innovatie in de agrarische sector in Nederland werden uitgereikt.

Van der Burg krijgt de award in de categorie akkerbouw omdat hij op verschillende vlakken heel innovatief bezig is en er niet bang voor is om zijn nek uit te steken. Volgens het juryrapport is hij ‘actief op zoek naar vernieuwing en het realiseren van duurzaamheid in verschillende aspecten binnen zijn bedrijf’.

Van den Burg teelt graan als voer voor zijn vleeskuikens, stro als brandstof voor de verwarming van de stallen en gebruikt vleeskuikenmest voor zijn akkerbouwtak. Dat zorgt ervoor dat de boer minder last heeft van prijsschommelingen in de markt.

Ook houdt Van der Burg zich bezig met het effectiever inzetten van gewasbeschermingsmiddelen, het beter verwerken van mest en een proef voor niet kerende grondbewerking en bladbemesting.

Bron: Groninger Internet Courant