Grote kansen voor Nederlandse uiensector

Nederland is momenteel al de op één na grootste uienexporteur van de wereld, maar volgens economen van ABN AMRO kan de uitvoer van het knolgewas nog fors worden opgekrikt: van 1,3 miljoen ton nu naar 2 miljoen ton in 2020.

Door de groei van de wereldbevolking neemt de vraag naar uien fors toe. In Nederland zijn alle voorwaarden aanwezig om aan die groeiende vraag te voldoen. ‘Ons land kan het hele jaar rond een smaakvolle ui leveren met excellente kwaliteitseigenschappen’, zo zegt sectormanager Plantaardige Sectoren bij ABN AMRO Jan de Ruyter in het Dagblad van het Noorden. ‘De teeltmogelijkheden en de klimatologische omstandigheden zijn uitstekend. Ook de unieke logistieke positie, het ondernemerschap en een concurrerend prijsniveau dragen hieraan bij.”

Momenteel beslaat de uienteelt 5,8 procent van het Nederlandse akkerbouwareaal. De oppervlakte waarop uien verbouwd worden in Drenthe (361 hectare) en Groningen (1092 hectare) is al behoorlijk toegenomen. Volgens ABN AMRO zijn veel akkerbouwers in die provincies op zoek naar een alternatief voor de teelt van zetmeelaardappels.

Om de belangrijke positie op de mondiale uienmarkt te behouden en uit te breiden, is het van belang dat de Nederlandse sector inzet op technologische innovatie, duurzaamheid en een goede kwaliteit, aldus De Ruyter.

Bron: Dagblad van het Noorden