Haal meer rendement uit garnalen

Uit garnalen kan veel meer worden gehaald dan eerder werd gedacht. Dat stelde biochemicus Jan van Ee in Lauwersoog tijdens de Dag van de Garnaal. Van Ee onderzocht via Greenlincs, gelieerd aan de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij, het rendement van garnaaldoppen. De doppen die overblijven na het pellen van de garnalen, belandden nu vaak in het veevoer.

Garnalen worden vaak verkocht als delicatesse of ze worden verwerkt in kroketten. Maar volgens Van Ee kunnen ze ook worden verkocht als superfood. Garnalen zitten namelijk vol met Vitaminen A, C en E en waardevolle voedingsstoffen. Sommige nutriënten zijn bovendien waardevol bij het bestrijden van kanker, hart- en vaatziekten en leveraandoeningen. Daarnaast is choline van belang bij het ontwikkelen van de hersenen en het zenuwstelsel.

Volgens Van Ee kan er uit de garnaaldoppen chitosan worden gewonnen. Chitosan kan worden gebruikt als bodemverbeteraar en als bestrijdingsmiddel tegen aaltjes. Ook kan de biopolymeer worden gebruikt in de lijm, verf, en cosmetica-industrie.

Het onderzoek naar het rendement van de garnaaldoppen kwam tot stand na een vraag van garnalenbedrijf Telson in Leens. Telson specialiseert zich in de productie van pelmachines. Telson wil de pelproductie in Lauwersoog verviervoudigen naar 55 ton per week.

Volgens Jan van Nuland, directeur van de Nationale Coöperatieve Raad, moeten de garnalenvissers beter met elkaar samenwerken. Die aansporing werd opgepakt door vissers Johan Seepsma uit Oosternijkerk en Johan Rispens uit Zoutkamp. Zij willen een coöperatie oprichten die namens de vissers de garnalen aan de hoogste bieder verkoopt.

Bron: Dagblad van het Noorden