HempFlax richt de pijlen op Roemenië

Hennepproducent HempFlax gaat 5 miljoen euro investeren in de hennepteelt in Roemenie. Onlangs werd een nieuwe fabriek geopend. Die moet uiteindelijk leiden tot de grootste hennepproductiecentrale van Europa.

HempFlax zit al jaren in Roemenie, waar van oudsher veel hennep wordt geteeld. Dat komt onder andere omdat de overheid de verbouw van hennep stimuleert met subsidies. HempFlax heeft er inmiddels 600 hectare grond waar ze hennep telen.

Volgens investeerders wordt het areaal van HempFlax de komende jaren met zo’n 300 hectare per jaar uitgebreid. De nieuwe fabriek in Alba Iulia kan per uur 4 ton hennepstelen verwerken. De fabriek kan genoeg hennep aan van 5000 hectare verbouwde grond.

HempFlax is in Nederland marktleider in het verwerken van hennep. Dat wordt gebruikt in dashboards en deurpanelen bij auto’s Het bedrijf werkt onder andere samen met BMW, Mercedes en Bugatti. Daarnaast komen er steeds meer toepassingen bij, zoals strooisel voor dierenverblijven, kleding en oliën. Ook werd er al een woning opgetrokken uit hennep.

Bron: Dagblad van het Noorden