Honderden ontslagen bij FrieslandCampina in Beilen en Leeuwarden

Bij de zuivelfabrieken van FrieslandCampina in Beilen en Leeuwarden zullen de komende drie jaar 335 tot 375 banen verdwijnen. Dat heeft het zuivelconcern donderdag bekendgemaakt. Beilen krijgt de zwaarste klap te verduren; daar zullen tussen de 210 en 230 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

FrieslandCampina ziet zichzelf genoodzaakt om efficiënter en goedkoper te gaan werken. Het wordt daar naar eigen zeggen toe gedwongen door toenemende concurrentie. Het concern heeft de afgelopen jaren fors in zijn productielocaties geïnvesteerd om op het opheffen van het melkquotum in te spelen. Door de vernieuwingen in de productielijnen, planning en werkmethodes zijn er minder arbeidskrachten nodig.

Bij FrieslandCampina in Beilen werken momenteel nog 767 mensen. De fabriek in Leeuwarden, waar 125 tot 145 arbeidsplaatsen komen te vervallen, telt op dit moment nog 852 medewerkers. In totaal werken in Nederland ruim 7600 mensen bij FrieslandCampina. Wereldwijd heeft het concern zo’n 22.000 mensen in dienst.

Bron: NU.nl