Hortimare maakt indruk met ecologische zalmteelt

Zalm voeren met eiwitten uit zeewier, dat wordt geteeld van afvalstoffen die vrijkomen bij de kweek van diezelfde zalm. Die zin vat precies samen waar het innovatieve Hortimare zich op dit moment nadrukkelijk mee bezig houdt. En er wordt veel verwacht van deze ecologische zalmteelt met zeewier.

In de Noorse fjorden wordt op grote schaal zalm geteeld. Daar komen echter veel meststoffen vrij, zoals fosfor en stikstof. Het zijn stoffen die in zulke grote concentraties slecht zijn voor het milieu. Zeewier gedijt er alleen ontzettend goed op en dat zeewier bevat weer stoffen die kunnen worden gebruikt in visvoer. Een mooi voorbeeld van biobased economy.

Hortimare heeft in Noorwegen een zeewierkwekerij van 2 hectare waarin ongeveer 50 ton zeewier wordt geproduceerd. Vijftien procent daarvan is eiwit, dat gebruikt kan worden als vervanger van soja of vismeel in het voer voor de zalm. De verwachting is dat het proefveld jaarlijks een ton aan zeewier-eiwit kan produceren. Een bijkomend voordeel is verder nog dat bij de teelt van zeewier een natuurlijke habitat ontstaat voor tal van organismen, die de larven van zalmluis eten. En dat is ook weer goed voor de zalmteelt.

Het project kan rekenen op veel enthousiasme van bijvoorbeeld de topsector Agri&Food. Volgens Joep de Vries, projectmanager bij NOM Foreign Direct Investment (FDI), is het goed en leuk om te zien dat Hortimare na jaren van onderzoek de bakens lijkt te verleggen naar productie en zich daadwerkelijk op de markt beweegt.

Het was voor De Vries zeven jaar geleden het eerste bedrijf waarbij hij betrokken was. ‘Job Schipper klopte destijds bij ons aan omdat hij een eigen bedrijf wilde beginnen. ‘We hebben hem geholpen bij het opzetten van Hortimare, dat zich richtte op de mogelijkheden van zeewier. Hij kreeg een coach en we hebben geholpen bij het zoeken van financieringen en verder bijgedragen aan de totale ontwikkeling van het bedrijf. De NOM heeft natuurlijk een groot netwerk en veel kennis’, zegt De Vries. In dit specifieke geval heeft de NOM overigens zelf niet geïnvesteerd.

‘Het is natuurlijk een moeilijke bedrijfstak, want er gaat heel veel tijd zitten in onderzoek en ontwikkeling (R&D)’, aldus De Vries. ‘Hortimare heeft mede dankzij de NOM subsidies kunnen binnenhalen. Het contact tussen de ons en Hortimare is steeds minder intensief geworden, maar het is goed om te zien dat jaren van onderzoek doen nu ook leidt tot resultaat. Het bedrijf heeft nog genoeg uitdagingen en ze zijn ook zeker nog niet klaar met de R&D-fase, maar de potentie is groot!’, besluit De Vries.

Bron: evmi.nl / NOM