Innovatie speelt hoofdrol tijdens AgroExpo in Assen

Op de landbouwbeurs AgroExpo in Assen is een belangrijke rol weggelegd voor innovatie. Door het wegvallen van Europese steunmaatregelen moeten veel boeren andere manieren vinden om hun inkomen op peil te houden. Op de stand van het programma Innovatie in de Veenkoloniën konden bezoekers kennis maken met nieuwe methoden en technieken die hier in de nabije toekomst aan kunnen bijdragen.

Om op de veranderingen in het Europese landbouwbeleid in te kunnen springen, hebben de Agenda voor de Veenkoloniën, LTO Noord, AVEBE en de Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen gezamenlijk het Innovatieprogramma Landbouw Veenkoloniën 2012-2020 in het leven geroepen. Doel van dit programma is om vanuit de bestaande kracht en dynamiek aan vernieuwing en versterking te werken van het gehele agro-complex in de Veenkoloniën. Dankzij steun van het ministerie van Economische Zaken kon er in 2013 gestart worden met maar liefst 65 innovatieprojecten in de Veenkoloniën.

Er zijn onder meer projecten opgestart op het gebied van precisielandbouw. De eerste resultaten hiervan zijn veelbelovend, zo bleek tijdens de AgroExpo. In de suikerbietenteelt moet de opbrengst per hectare naar zo’n vijftien ton suiker in 2020. Momenteel wordt op sommige plekken in de Veenkoloniën zelfs al een opbrengst van 18 tot 20 ton suiker per hectare gerealiseerd dankzij projecten met precisielandbouw.

Ook ontwikkelingen in de Noordelijke chemische en de agro-industrie zijn veelbelovend. Zo onderzoekt AkzoNobel momenteel of de suikerbiet gebruikt kan worden als grondstof voor biobased coatings en verfen en doet aardappelzetmeelconcern Avebe onderzoek naar innovatieve toepassingen voor de aardappel.

Volgens Eisse Luitjens, programmamanager Agrifood en Biobased bij de NOM, is het vooral de nieuwe generatie landbouwers die volop interesse toont in de innovaties. ‘Je merkt dat die groep veel meer met elkaar doet’, zo zegt hij in het Dagblad van het Noorden. ‘Dat geeft een ander elan.’

Bron: Dagblad van het Noorden