Koffiebranderij Peeze wint Food Valley Award 2015

Koffiebranderij Peeze heeft de Food Valley Award 2015 gewonnen. Peeze won de prijs met de afbreekbare koffiecapsule gevuld met fair trade Arabica koffie.

Peeze Koffiebranderij ontwikkelde samen met Advanced Technology Innovations (ATI) een duurzaam alternatief voor de bestaande koffiecapsules. De nieuwe capsules en de afdichtfolie zijn van polymelkzuur, een biobased composteerbaar materiaal. De capsules zijn gevuld met klimaatneutrale, biologische fairtrade koffie van hoge kwaliteit Arabica koffiebonen.

Voor de ontwikkeling van deze innovatie heeft een aantal partijen nauw met elkaar samengewerkt. Er moest daarbij rekening worden gehouden met 1700 patenten en met de functionaliteiten van het hernieuwbare materiaal dat plastic en aluminium moet vervangen. Het eindresultaat is een koffiecapsule die na gebruik gewoon bij het groenafval mag worden weggegooid. De innovatieve capsule springt in op de snelgroeiende markt voor koffiecapsules. In 2015 is de eerste productierun gedraaid.

Leo den Hartog, voorzitter van de jury van de Food Valley Award 2015, stelt over de biobased koffiecapsules: “We zijn erg onder de indruk van deze innovatie. De capsules bieden een kwalitatief hoogstaand, duurzaam alternatief voor een veel gebruikt product met een wereldwijde sterk groeiende markt. Peeze heeft een nieuwe technologie gecombineerd met hernieuwbare bronnen en heeft daarvoor op een bijzondere manier met verschillende partners samengewerkt. Peeze levert een kwalitatief goede kop koffie, die voldoet aan de wens van de consument voor het gemak en draagt tegelijkertijd zo bij aan de circulaire economie.”

Dit jaar reikt Food Valley NL voor de elfde keer de Food Valley Award uit. Een onafhankelijke vakjury heeft de inzendingen beoordeeld op het innovatieve karakter, economische haalbaarheid, originaliteit en de mate van samenwerking bij de ontwikkeling. Naast de koffiecapsules van Peeze Koffiebranderij werden dit jaar genomineerd: het schone broeiproces om pluimvee te ontdoen van veren van Marel Stork Poultry Processing en de extractietechnologie om pectine uit de pulp van koffiebessen te winnen van Pectcof.

Bron: Persbericht Food Valley NL