Lage prijzen en duur voer drijven eierboeren in het nauw

Door de lage prijs van eieren in combinatie met de hoge prijzen voor kippenvoer kampen steeds meer eierboeren met financiële problemen. Dat stelt LTO Nederland. Volgens de landbouwbelangenorganisatie kan momenteel een kwart van de eierboeren amper aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

De prijs voor eieren is al gedurende een lange periode laag. Dit komt aan de ene kant door scherpe prijsafspraken met supermarkten en aan de andere kant door de verkoop van grote hoeveelheden legbatterijeieren in Europa. Dat laatste is opvallend omdat de legbatterij sinds 2012 verboden is in Europa. In sommige landen worden de regels echter niet zo strikt nageleefd als in Nederland. Daarnaast worden er veel goedkope legbatterijeieren van buiten Europa geïmporteerd.

Tussen 2011 en 2013 is het aantal Nederlandse eierboeren met maar liefst 200 afgenomen tot zo’n 900 bedrijven. LTO verwacht dat dit aantal nog verder gaat dalen. Deels omdat boeren hun rekeningen niet kunnen voldoen, maar ook omdat bedrijven in het kader van schaalvergroting worden overgenomen.

Bron: RTV Noord