Leden Agrifirm verdienen meer ondanks lagere winst

Ondanks een daling van de winst keerde landbouwcoöperatie Agrifirm vorig jaar meer ledenkorting uit aan zijn leden. De winst daalde voornamelijk door een reorganisatie met 17,3 miljoen euro naar 3,1 miljoen. De ledenkorting werd vorig jaar verhoogd van 12,8 miljoen naar 14 miljoen euro.

De coöperatie zag vooral de divisie co-producten, die zich richt op de verkoop van bijproducten als perspulp en bierbostel aan veehouders, minder presteren. Dat kwam voornamelijk door een goed groeiseizoen dat ervoor zorgde dat boeren zelf voldoende voer konden verbouwen.

Wel steeg de verkoop van mengvoer en speciale voeders. Vooral in het buitenland weten steeds meer vleeskuikenhouders Agrifirm te vinden.

Ook de verkoop van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen steeg in 2014. Dankzij het lange groeiseizoen verkocht Agrifirm respectievelijk 14 en 10 procent meer van deze producten.

De totale omzet van de coöperatie kwam uit op 2,3 miljard euro. Omdat Agrifirm over een sterk eigen vermogen beschikt en de operationele bedrijfswinst met 26,9 miljoen euro goed was, was het mogelijk de ledenkorting te verhogen.

Bron: Leeuwarder Courant