Nieuw investeringsfonds voor voeding en gezondheid en bio-based technology

Menzis, Rabobank, Wageningen UR, TU Delft en het Wereld Natuur Fonds hebben SHIFT Invest opgericht. Dit fonds investeert in ambitieuze Nederlandse ondernemingen met innovatieve technologieën of oplossingen binnen de thema’s: agro, voeding & gezondheid, schone en bio-based technologieën. SHIFT Invest heeft niet alleen als doel financieel rendement te behalen, maar moet volgens de initiatiefnemers ook impact creëren op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.

SHIFT staat voor ‘Sustainability and Health Impact through Food & agri Transitions’. SHIFT Invest is het vervolgfonds van het Dutch Greentech Fund. Met de toetreding van nieuwe investeerder Menzis wordt een verbreding van het investeringsdomein naar voeding en gezondheid ingezet.

SHIFT Invest speelt in op de toenemende aandacht voor nieuwe voedingsconcepten als gevolg van toenemende onder- en overvoeding in ontwikkelde economieën. Daarnaast richt het fonds zich op de noodzakelijke, duurzame vernieuwingen in de traditionele agro-food keten en in de chemie door (gedeeltelijke) transitie naar bio-based grondstoffen.

SHIFT Invest participeert tot enkele miljoenen euro’s in ruil voor een minderheidsbelang. Ook worden in de eerste paar jaar converteerbare leningen tot 250.000 euro verstrekt aan veelbelovende early stage-bedrijven. Naast gebruikelijke investeringscriteria, zoals de kwaliteit van het management en een gedegen business plan, selecteert het fonds ook op de impact van de ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.

Bron: Persbericht SHIFT Invest