Noordelijke zuivelsector voor het voetlicht tijdens internationale mediatour

De noordelijke zuivelsector staat dinsdag en woensdag centraal tijdens een internationale mediatour. Het ministerie van Economische Zaken heeft zeker 25 journalisten en vertegenwoordigers van internationale media naar Nederland gehaald om te laten zien waarom ons land een voorloper is op het gebied van ‘zuivel’.

De tour leidt de deelnemers, die uit alle werelddelen komen, op dinsdag en woensdag onder andere langs het innovatieve koeienhotel in Koudum, de nieuwe zuivelfabriek van Ausnutria Hyproca in Heerenveen en de afdeling Healthy Ageing van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) hielp het ministerie van Economische Zaken bij het samenstellen van het noordelijke programma.

“Wereldwijd groeit de wereldbevolking en de vraag naar zuivel groeit”, zegt Joep de Vries, NOM Investment Manager op het gebied van Agri & Food. “Nederland is op het gebied van zuivel een absolute voorloper en er wordt veel geïnvesteerd in deze sector. Dat willen we met z’n allen uitdragen en dat is ook de reden waarom het ministerie van Economische Zaken de buitenlandse media naar Nederland haalt voor een speciale ‘zuiveltour’.”

Joep de Vries is door Economische Zaken gevraagd om voor de tour een aantal bedrijven en instellingen te selecteren die een goed beeld geven van de noordelijke zuivelsector. “We hebben hier in het Noorden veel koeien, veel verwerkingscapaciteit en veel kennis. Ongeveer 35 procent van alle Nederlandse melk wordt geproduceerd in de drie noordelijke provincies. Maar daarnaast zit 63 procent van de Nederlandse verwerkingscapaciteit in het Noorden. Landelijk gezien spelen we écht een grote rol en daarom staat het Noorden tijdens deze tour twee dagen centraal.”

De mediatour leidt de deelnemers op dinsdag langs de kaasboerderijen De Nylander in Workum en De Deelen in Tijnje. Ook gaat het gezelschap langs bij het koeienhotel van boer Anton Stokman in Koudum. “Dat is een heel innovatief bedrijf, dat zich volledig richt op het welzijn van de koe. Ze zijn ook heel actief met smart farming.” Een ander absoluut hoogtepunt is het bezoek aan de nieuwe zuivelfabriek van Ausnutria Hyproca, die nog niet eens is afgebouwd.

Op woensdag begint de tour met een ontbijt waarbij ook de Friese gedeputeerde Johannes Kramer aanschuift. Hij spreekt over hoe belangrijk de zuivelsector voor zijn provincie is. Daarna gaan de deelnemers naar de schapen- en geitenmelkboerderij Groot Kabel in Kollummerpomp en Waddenmax in Hornhuizen. De middag staat in het teken van een bezoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Zuivel is belangrijk voor de gezondheid en het UMCG doet veel onderzoek naar hoe zuivel een onderdeel kan zijn van gezond ouder worden. Dat is een onderzoek wat internationaal heel hoog staat aangeschreven.”

Joep de Vries hoopt dat er onder de mediavertegenwoordigers een beeld ontstaat dat als een internationaal zuivelbedrijf er toe wil doen, dat ze dan een netwerk in Noord-Nederland moeten hebben. “En natuurlijk zou het helemaal fantastisch zijn als deze mediatour er voor zorgt dat bedrijven zich hier ook echt gaan vestigen. Dit is ook een goede plek, zo is de hele keten aanwezig. We produceren hier gezond en efficiënt en er is veel kennis aanwezig.”

De tour is maandag begonnen en duurt nog tot en met vrijdag.

Bron: NV NOM