Onderzoek naar het winnen van stoffen uit aardappelen

De Hanzehogeschool Groningen krijgt een nieuwe praktijkopleiding, die zich gaat richten op herwinbare grondstoffen in bijvoorbeeld aardappelen, zoals zetmeel, mineralen en vitamines. De Hanze gaat daarbij samenwerken met het noordelijke bedrijfsleven. Die investeert enkele miljoenen euro’s in de nieuwe opleiding.

Op het Zernikepark komt een semi-industriële setting waar uitgebreid onderzoek kan worden gedaan door studenten in samenwerking met Suiker Unie, Cosun en Avebe. Doel is om te kijken welke stoffen allemaal uit aardappels kan worden gehaald. Vroeger werd er alleen zetmeel uit gehaald, maar nu zijn er ook nieuwe technieken die het mogelijk maken om eiwitten te winnen. In het nieuwe project moet blijken of er ook andere reststoffen te winnen zijn, zoals mineralen en vitamines.

De nieuwe opleiding start in september 2015. Honderd studenten van de Hanzehogeschool gaan samen met honderd studenten van de Noorderpoort beginnen met de proeven. Ook de Rijksuniversiteit sluit zich later aan bij het project. Uiteindelijk moet het project leiden tot een doorlopend leerproces op het gebied van biobased economy.

Bron: Dagblad van het Noorden