Orfi-Food maakt paneermeel uit groenteafval

Het bedrijf Orfi-Food begint in mei met de grootschalige productie van paneermeel uit groenteafval. Ondernemer Rien Vervoort gelooft er heilig in. Want zijn paneermeel is lekker, makkelijk, duurzaam en kan breder worden ingezet.

De paneermeel bestaat namelijk niet uit broodkruim, dat vooral veel olie opneemt en lege calorieën bevat. De groene paneermeel bevat veel vezels, eiwitten, mineralen en andere voedingsstoffen omdat groente de basis is. Zo krijg je bij een portie visfrietjes met de nieuwe paneermeel al snel de helft van de dagelijkse benodigde groente binnen. Ook neemt de ‘coating’ weinig tot geen olie op.
Het was aanvankelijk moeilijk om kopers te vinden voor de vega-coating, zoals Vervoort de paneermeel noemt. Ze vonden de coating te duur en zagen de voordelen niet. De ondernemer wist retailers uiteindelijk zelf te overtuigen van het nut. Verschillende voedselproducenten zijn om en winkels gaan de vega- coating verkopen.

Ondernemer Vervoort, van oorsprong een nutritionist en voedingsfysioloog, heeft zelf ongeveer 500.000 euro geïnvesteerd in zijn eigen bedrijf. Ook kreeg hij voor eenzelfde bedrag aan subsidies. Om de grootschalige productie op gang te krijgen, heeft hij nog 500.000 euro over. Zelf wil hij twee ton investeren en de rest hoopt hij via crowdfunding binnen te halen.

Vervoort hoopt de productie in mei op te kunnen starten, maar dat zou later kunnen worden. In principe wil hij zich gaan vestigen in een fabriekshal van De Kleinste Soepfabriek in het Groningse Leek. Ook denkt hij met tweedehands machines een heel eind te komen.
In de Europese markt voor paneermeel gaat nu een half miljoen ton per jaar om. De verwachting is echter dat die de komende tien jaar met 5 procent blijft groeien. De vega-coating zou volgens Vervoort goed kunnen zijn voor een marktaandeel van een derde van de groeimarkt. “Over tien jaar verkopen we 100.000 ton vega-coating tegen een winst van 100 euro per ton”, zo stelt Vervoort in het Financieele Dagblad.

Bron: Financieele Dagblad