Papier met vezels uit Nederlandse kassen

Na twee jaar ontwikkeling lanceert Schut Papier: Valorise by Schut Papier. Dit papier is het resultaat van de samenwerking met telers, kenniscentra en universiteiten voor de circulaire verwaarding van vezels uit agrarische reststromen, zoals van tomaten- en paprikaplanten. Het optimale scenario is dat agrarisch restmateriaal niet wordt gecomposteerd, maar 100% ingezet wordt als grondstof voor de papiersector en als ingrediënten voor andere industrieën.

De verwerking van deze agrarische vezels en de unieke receptuur van Schut Papier hebben geleid tot een bijzonder aansprekend papier met hoge tactiele en visuele waarde, waarbij de vezels heel subtiel aanwezig zijn. Valorise by Schut Papier is te bestellen vanaf 100 kilo en verkrijgbaar in de gramgewichten 125 en 250, formaat 65×92 cm. Dit ongestreken papier laat zich zeer goed verwerken in alle gangbare print- en drukprocessen.

De eerste successen zijn geboekt

Eind 2014 verscheen het tafelboek Connecting Industries, het eerste resultaat van drukwerk op speciaal hiervoor door Schut Papier geproduceerd papier met vezels van reststromen van tomatenplanten. De content over duurzaamheid en innovatie wordt direct zichtbaar door het gebruik van dit papier met natuurlijke lokale agrarische vezels. Dit papier met tomatenplantvezels is in 2015 door CEPI, de Confederation of European Paper Industries, verkozen tot een van de twintig meest innovatieve producten binnen de pulp- en papierindustrie. Inmiddels is voor verschillende andere publicaties en materialen ook al succesvol gebruik gemaakt van dit bijzondere papier. Het heeft ons, Schut Papier, doen besluiten deze papiersoort nu permanent op de markt te brengen: Valorise by Schut Papier.

Toepassingen

Boeken, jaarverslagen, tijdschriften, reclame- en algemeen drukwerk voor huisstijl, correspondentie en mailing, decoratief gebruik voor bijvoorbeeld uitnodigingen en menukaarten, verpakkingen, stationary drukwerk als binnenwerk van notitieboekjes, hobbypapier etc. Valorise by Schut Papier is ongestreken papier met agrarische lokale vezels, geschikt voor laser en offsetdruk. Het papier is goed te rillen en prettig te verwerken. Het papier heeft een hoog vouwgetal waardoor het ook geschikt is voor mappen.