Positieve tussenresultaten glastuinbouwproject Klazienaveen

De eerste tussenresultaten van het glastuinbouwproject “Water en Nutriëntenmanagement, op weg naar het sluiten van de waterkringloop” zijn gepresenteerd.

Gedeputeerde Rein Munniksma opende vandaag de presentatie: ‘Het gebeurt weer in het Drentse Klazienaveen. Een prachtig milieuresultaat: een uitstekend Noord-Nederlands voorbeeld van en voor de tuinbouwbedrijven in Nederland’. De doelstelling van het project is een manier te ontwikkelen en te testen om te komen tot een duurzame, emissieloze glastuinbouw. Dat gebeurt door het meten van voedingsstoffen en watergebruik van planten. Kennis en kunde op het gebied van water, sensoren en agro-food worden samengebracht om de mogelijkheden van het sluiten van de waterkringloop in tuinbouwkassen te onderzoeken.

Onderdeel is een proef waarbij komkommers geteeld worden. Het water met voedingsstoffen dat toegediend wordt aan de planten, wordt weer hergebruikt. Dat kan alleen door het goed meten, analyseren en genereren van informatie over voedingsstoffen voor de gewassen en restwater. Hierbij wordt innovatieve sensortechnologie toegepast, zodat er in de tuinbouw een innovatiesprong gemaakt kan worden. De opgedane kennis wordt gedeeld met de tuinbouwbedrijven die bij het consortium zijn aangesloten, met de tuinbouwsector(via LTO-Glaskracht Nederland) en met de watertechnologiesector via de WaterCampus.

Het project wordt uitgevoerd door een consortium van bedrijven en kennisinstellingen in de provincie Friesland en Drenthe. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), provincie Drenthe en de provincie Fryslân.