Prijzen landbouwgrond blijven stijgen

De prijzen van landbouwgrond blijven de komende jaren stijgen, al zullen er tijdelijk wel perioden zijn met iets lagere prijzen. Dat zegt voormalig landbouwminister Cees Veerman in het blad Boerderij Vandaag.

Ook agrarisch makelaar Jouwert de Vries in Stiens denkt dat landbouwgrond duurder zal worden. Volgens de makelaar uit Stiens blijven boeren geïnteresseerd in de aankoop van extra grond. Momenteel is er volgens hem nog niet veel te koop. Ook complete bedrijven komen niet echt op de markt omdat de prijzen relatief hoog zijn.
In het afgelopen kwartaal zijn de prijzen voor landbouwbedrijven weer iets gestegen vergeleken met het tweede kwartaal. Uit gegevens van het Kadaster en LEI Wageningen UR blijkt dat in het Noorden de prijs per hectare nu op gemiddeld 47.700 euro ligt. Deze prijs is gebaseerd op 267 hectare land dat is verkocht in het derde kwartaal van de ruim 565.000 hectare totaal aan landbouwgrond.

In Zuid-Nederland ligt de gemiddelde prijs het hoogst. Daar kost een hectare ruim 64.600 euro. In de eerste drie kwartalen van dit jaar is de prijs in deze regio redelijk stabiel gebleven.

Bron: Friesch Dagblad