Primeurs op het Biobased Business Event Emmen

Het Groene Chemie cluster in Emmen is flink in ontwikkeling. Dat bleek op de tweede editie van het Biobased Business Event Emmen op 22 september, dat plaats vond op het Emmtec Industry & Businesspark. Tijdens de vorige editie werd de belofte uitgesproken dat er werk gemaakt zou worden mét de Biobased Economy. Het resultaat ruim een jaar later mag er zijn. Met o.a. de ontwikkeling van de eerste BioPET100 verpakking voor cosmetica en de vestiging van Fiby Products in Emmen. Primeurs tijdens het Biobased Business Event Emmen, dit jaar samen georganiseerd met het 3DprintEU Congres.

Een primeur van wereldformaat!
De schaalsprong naar de realisatie is gemaakt, een grote sprong in de ontwikkeling van de biobased economy. Hét voorbeeld is de presentatie van de allereerste BioPET100 verpakking voor cosmetica. BioPET100 is het bewijs dat je een product kunt realiseren van gelijke kwaliteit (fossiel – biobased). En het laat zien dat biomassa reststromen kunnen worden gebruikt als grondstof voor de productie van bestaande kunststoffen. Een technologie die zich goed leent voor opschaling! Een consortium van MKB bedrijven en kennisinstellingen is verantwoordelijk voor deze baanbrekende ontwikkeling.

Composietencluster Emmen verder versterkt.
Met de vestiging van Fiby Products krijgt Emmen er een nieuw (bio)composieten bedrijf bij en wordt het groene Chemie cluster verder versterkt. Fiby Products gaat duurzame producten en componenten ontwikkelen, fabriceren en verkopen, voor de weg- en waterbouw gerelateerde producten (sluisdeuren, kipperwagens). Fiby Products is een samenwerking tussen Composite Technology Center (CTC), Machinefabriek Emmen en Roelofs Kippers.

Andere primeurs waren de presentatie van het eerste concept design van ‘Workplace 2020’, dat voorkomt uit het bijzondere project ‘Circulair Biobased Design’ van kennisinstituut Green PAC en Drentea. En de bekendmaking van de oprichting van Bio Economy Region Northern Netherlands (BERNN), waarin de Rijksuniversiteit Groningen en de vier Noordelijke Hogescholen samenwerken om te bevorderen dat kennis wordt omgezet in industriële toepassingen.

Ook deze tweede editie was Emmtec Industry & Businesspark gastheer van het Biobased Business Event Emmen. Op deze uitzonderlijke locatie bezochten zo’n 650 bezoekers de bijna 80 organisaties op de beursvloer, inspirerende lezingen van o.a. Joan Hanegraaf (Oerlemans Plastics), Nelo Emerencia (Bio-based Industry Consortium) en Rop Zoetemeijer (Biobased Delta), workshops en demonstraties. Zowel over biobased ontwikkelingen als 3D (metaal)printen. Op het Financieringsplein, mede mogelijk gemaakt door de Rabobank, kreeg men informatie over subsidies en fondsen. Twaalf kennisinstellingen vormden tezamen het onderwijsplein. Het Biobased Business Event Emmen is mede een initiatief van de Provincie Drenthe en de gemeente Emmen om de ontwikkeling naar een Biobased Drenthe te stimuleren en te faciliteren.