Proeffabriek op Zernike moet aanjager biobased economy worden

Op de Zernike Campus in Groningen wordt een testlocatie voor de productie van halffabricaten uit biomassa gebouwd. Dat werd bekendgemaakt tijdens het Biobased Economy Event Noord-Nederland is Assen. Deze proeffabriek, de Zernike Advanced Processing (ZAP) faciliteit genaamd, moet een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de verdere ontwikkeling van de biobased economy in het Noorden.

ZAP is een initiatief van onder andere de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool en ROC Noorderpoort. In de fabriek moeten studenten uit zowel het middelbaar als het hoger en wetenschappelijk onderwijs gaan samenwerken met het bedrijfsleven om samen productieprocessen voor halffabricaten uit biomassa te ontwikkelen en testen.

Door het onderzoek op grotere schaal aan te pakken, willen de onderwijsinstellingen de interesse van het bedrijfsleven te wekken. “We ontwikkelen wel eens een stof waarvan we denken: dat is misschien iets voor het bedrijfsleven”, zo zegt professor Gert-Jan Euverink, directeur van het biobased economy-project BioBRUG in het Dagblad van het Noorden. “In laboratoria maak je daarvan altijd maar een paar gram. Dat vindt het bedrijfsleven te weinig. Die wil misschien wel een paar kilo, zodat ze eraan kunnen ruiken en hun hand er doorheen kunnen halen.”

De bouw van ZAP moet begin volgend collegejaar van start gaan. Een aantal mbo- en hbo-studenten zullen dan al les krijgen in een nieuw pand, waar de testlocatie bij moet gaan horen. De initiatiefnemers hopen daarvoor op financiering vanuit het bedrijfsleven.

Bron: Dagblad van het Noorden