TCE GoFour: ‘Koolzaad wel degelijk geschikt als grondstof voor biodiesel’

Dankzij een vinding van het bedrijf TCE GoFour uit Stadskanaal is koolzaad wel degelijk een een geschikte grondstof voor de productie van biodiesel. Peter van der Klok van het bedrijf reageert met die stelling op onderzoek van de Universiteit Twente, waaruit zou blijken dat de koolzaadteelt te weinig oplevert en bovendien de teelt van voedselgewassen verdringt.

TCE GoFour heeft een biodiesel-installatie ontwikkeld die zeven tot zestien keer zoveel energie oplevert als het proces kost, zo meldt Van der Klok in het Dagblad van het Noorden. De ontwikkeling van de installatie ging in 2009 van start, precies het jaar waarin de data werd verzameld waar de Universiteit Twente zijn onderzoek op heeft gebaseerd.

In de installatie van TCE GoFour kan biodiesel gemaakt worden van een mix allerlei biologische grondstoffen, waaronder ook koolzaad. Welke stoffen er ook ingaan, uiteindelijk komt er dezelfde biodiesel uit.

Volgens Van der Klok kan de vinding van zijn bedrijf een revolutie op het platteland veroorzaken. De installatie kan volgens hem niet alleen zorgen voor extra inkomsten uit de verkoop van de biodiesel, maar zal ook zorgen voor verduurzaming van de agrarische sector, zo voorspelt hij in het Dagblad van het Noorden.

Voor de ontwikkeling van de installatie, in opdracht van de ministeries van Landbouw en Economische Zaken, ontving TCE GoFour zowel provinciale als Europese subsidies. Momenteel wordt hard gewerkt aan een installatie die in december tijdens de Agro Expo  in Assen zal worden gepresenteerd.

Bron: Dagblad van het Noorden