UMCG heeft primeur met supergezonde voeding

Vanaf deze week zal in het bedrijfsrestaurant van het UMCG de supergezonde voedingsmiddelenlijn TastyBasics verkrijgbaar zijn. De voeding is ontwikkeld door het bedrijf FoodBasics uit Emmen, dat al jarenlang onderzoek doet naar voeding die helpt mensen gezond ouder te laten worden. In de producten zitten geen stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het menselijk lichaam, zoals industrieel zetmeel en toegevoegde suikers.

Met financiële steun van de provincie Drenthe en in samenwerking met het UMCG, de Hanzehogeschool en het Van Hall Instituut heeft FoodBasics de afgelopen jaren intensief onderzoek gedaan naar gezonde voeding die gemakkelijk te bereiden is. Volgens oprichter Jan Buining is het van groot belang dat mensen anders gaan eten dan ze momenteel gewend zijn. ‘Met ons allen zijn wij erop gericht mensen gezond ouder te laten worden’, zo zegt Buining in een reportage in het Dagblad van het Noorden. ‘Daarvoor moeten de mensen echt anders gaan eten dan nu. Levensstijl, waaronder eten, bepaalt voor 60 tot 80 procent of mensen een hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes of hart- en vaatziekten krijgen.’

De grootste uitdaging voor FoodBasics is om de gezonde voedingsmiddelen net zo lekker en gemakkelijk in het gebruik te maken als ongezonde producten. Daar lijkt FoodBasics volgens productmanager Mariëtte van Duijn met de lijn TastyBasics, die bestaat uit brood, pannenkoeken, salade, soep en omelet, behoorlijk in te slagen. ‘De mensen vinden het heerlijk’, zo zegt ze in het Dagblad van het Noorden. ‘En ons bewustzijn over eten gaat groeien, daar ben ik van overtuigd. Net zoals bij de gevaren van alcohol en roken is gebeurd.’

Vanaf komende maandag is het TastyBasics-brood verkrijgbaar in het bedrijfsrestaurant van het UMCG. In de dagen daarna zullen ook de andere producten worden geïntroduceerd. Volgens Buining is dit een belangrijke eerste stap voor zijn bedrijf. Uiteindelijk wil hij de producten ook in de schappen van de supermarkten hebben.

Momenteel laat FoodBasics een nieuw bedrijfspand bouwen in Emmen. Daarin zijn naast een kantoor ook een laboratorium en een proefkeuken te vinden. Tot de nieuwbouw voltooid is, opereert het bedrijf nog vanuit de oude melkfabriek aan de Ermerweg in Emmen.

Bron: Dagblad van het Noorden