Urk wil investeren in visafslag Harlingen

Visveiling in Urk wil flink investeren in de garnalenafslag in Harlingen. Het bedrijf wil het verwerken van garnalen zo veel mogelijk automatiseren. Ook moet er een klimaatneutrale omgeving komen en wil visveiling de afslag in de Friese havenplaats afsluiten voor derden.

Visveiling Urk wil de garnalen van hogere kwaliteit maken door zo min mogelijk mensenhanden voor het verwerkingsproces te gebruiken. Dat beperkt het besmettingsrisico. Om dat te bereiken wil de visveiling een automatische scheidingsinstallatie ter waarde van 1,5 miljoen euro aanschaffen. De Waddenvereniging heeft al 500.000 euro toegezegd. Visveiling wil het bedrag alleen betalen als ook de garnalenhandel in Harlingen investeert in het plan. Daarom wordt er zo’n twee cent per kilo garnalen gevraagd.

Ook wil Visveiling Urk een nieuwe steiger aan laten leggen. De oude, houten aanlegsteiger dateert van 1969 en is volgens het bedrijf uit Urk nodig aan vervanging toe. Of de gemeente meebetaalt aan het investeringsplan van 2,5 miljoen euro is nog niet bekend.

Bron: Leeuwarder Courant