Vleeskuikenhouder begint eigen slachterij

Vleeskuikenhouder Tsjep Jorritsma uit het Friese Tzummarum begint zijn eigen slachterij. De gemeente heeft ingestemd met een wijziging van het bestemmingsplan. De combinatie van het houden van vleeskuikens en het slachten op één locatie is bijzonder.

Jorritsma is altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen. Zo maakt hij al zijn eigen kippenvoer en zette hij een eigen mestvergister op om te voorzien in de eigen stroombehoefte. Naast de elf stallen, waarin zo’n 417.000 kippen zitten, komt er nu een slachterij bij.

Met de investering is een bedrag van 1,5 tot 2 miljoen euro gemoeid. Vijftien mensen kunnen er straks aan het werk. De slachterij gaat alleen eigen kippen verwerken. Daarmee brengt Jorritsma zijn eigen vlees op de markt. Dat zorgt voor een beter rendement. Daarnaast is het ook goed voor het dierenwelzijn, omdat de kippen niet meer op transport hoeven.

Bron: Dagblad van het Noorden