Volop tevredenheid over opstart kaasfabriek A-Ware

De start van de kaasproductie in de gigantische nieuwe fabriek van A-Ware in Heerenveen is uiterst voorspoedig verlopen. De eerste productielijn van de fabriek werd onlangs opgestart en in maart moet de tweede lijn ook operationeel zijn. Volgens de directie van de uiterst moderne kaasfabriek verloopt alles vooralsnog vlekkeloos.

In de fabriek van A-Ware wordt gebruik gemaakt van de allernieuwste technieken. Zo doen robots een groot deel van het werk, rijden er onbemande heftrucks rond en wordt de productie grotendeels via beeldschermen gecoördineerd en gecontroleerd. De productie kan zo snel schakelen tussen de liefst tachtig verschillende recepturen.

Ondanks die technologische innovaties zegt A-Ware wel vast te houden aan het ambacht van de kaasmaker. Zo krijgen de kazen volop de tijd om te rijpen op houten planken en wordt er geen gebruik gemaakt van conserveringsmiddelen.

Duurzaamheid staat ook hoog in het vaandel. De energie die wordt verbruikt moet op termijn volledig duurzaam worden opgewekt. Daartoe komt het hele dak vol zonnepanelen te liggen en zal er gebruik worden gemaakt van aardwarmte.

Als de Friese fabriek volledig operationeel is kan er jaarlijks 100 miljoen kilo kaas geproduceerd worden. Daarmee is het de op twee na grootste kaasfabriek van Nederland, naast de fabrieken van FrieslandCampina en DOC Kaas in respectievelijk Workum en Hoogeveen. Mogelijk wordt de productie in Heerenveen in de toekomst echter verder uitgebreid. Daarvoor is op het terrein nog volop ruimte, aldus de directie.

Bron: Leeuwarder Courant