Watter timmert hard aan de weg met ‘Nontox’

Het is een combinatie van water, stroom en zout, waarmee Watter de strijd aan kan gaan met grote chemieconcerns. Het zogeheten Nontox is als het ware een desinfectiemiddel waarmee virussen, bacterieen en schimmels op bloembollen worden gedood. Het bedrijf Watter uit Dalen, eigendom van de gebroeders Koop, timmert er hard mee aan de weg.

Watter heeft een machine gemaakt van een paar tienduizenden euro’s waarmee een bloembollenteler Nontox op de eigen locatie kan maken. Voor Nontox is alleen maar water, zout en elektriciteit nodig. Ongeveer 1000 liter Nontox kost de teler daardoor niet meer dan 6 euro. Nontox is milieuvriendelijk en kan zo op het riool worden geloosd.

Nontox levert Watter het ene na het andere succes op. Ook de agrarische sector heeft het product ontdekt en Watter richt zich steeds meer op andere bedrijfstakken. De chemische sector lijkt het nakijken te hebben, maar toch kost het Watter de nodige moeite om bedrijfstakken te overtuigen.

Bovendien zien telers Nontox als een fantastisch product, maar niet als wondermiddel waarmee de oogst voor de komende tientallen jaren gegarandeerd is. Zo worden schimmels uiteindelijk resistent voor middelen en zijn nieuwe bestrijdingsmiddelen nodig. En dan kan het zomaar zijn dat een chemieconcern weer een goede oplossing heeft.

Desondanks levert Nontox nu nog veel werk op. Want ook waterschappen zien heil in het middel, dat geen residuen nalaat in de sloten. En zelfs hockeyclubs gebruiken het om hun kunstgrasvelden vrij te houden van algen. En aangezien er nog heel veel markten te veroveren zijn, heeft Watter nog genoeg te doen.

Bron: Dagblad van het Noorden